A + B HOUSE
       
     
STEP OUT ON TO THE SUN DECK OR INTO THE POOL // A+B HOUSE
       
     
TREATED PLY LEADS TO THE MEZZANINE LEVEL // A + B HOUSE
       
     
KITCHEN AND DINNING // A+B HOUSE
       
     
DINNING AND STAIRCASE // A+B HOUSE
       
     
THE FRONT ENTRANCE DOOR // A+B HOUSE
       
     
LOUNGE AND MEZZANINE LEVEL // A+B HOUSE
       
     
THRESHOLD BETWEEN DINNING AND LOUNGE // A+B HOUSE
       
     
VIEW SHAFT THROUGHT TO NATURE // A+B HOUSE
       
     
PLANS + ELEVATIONS
       
     
Follow us on FACEBOOK
       
     
A + B HOUSE
       
     
A + B HOUSE

Set in the rear garden of a traditional villa in a leafy suburban street is a family home designed by two architects for themselves and their three children.

Location: Auckland NZ

STEP OUT ON TO THE SUN DECK OR INTO THE POOL // A+B HOUSE
       
     
STEP OUT ON TO THE SUN DECK OR INTO THE POOL // A+B HOUSE

Pool reflections create moving patterns of light on the tranquil white surfaces. Sun throughout the day warms the building. 

Embedded into the gentle north-facing slope, the house is slightly angled on the site to address street and sun.

TREATED PLY LEADS TO THE MEZZANINE LEVEL // A + B HOUSE
       
     
TREATED PLY LEADS TO THE MEZZANINE LEVEL // A + B HOUSE

This placement defines different garden spaces, used variously according to time of day and weather. 

KITCHEN AND DINNING // A+B HOUSE
       
     
KITCHEN AND DINNING // A+B HOUSE

Sheathed in horizontal corrugate, the building references the traditional weather­ boards of the surrounding villas.

 

DINNING AND STAIRCASE // A+B HOUSE
       
     
DINNING AND STAIRCASE // A+B HOUSE

The internal circulation axis visually connects garden and street through the house. The central kitchen/dining space has a strong physical and visual relationship to outside. 

THE FRONT ENTRANCE DOOR // A+B HOUSE
       
     
THE FRONT ENTRANCE DOOR // A+B HOUSE

Separated living spaces at the extremities enable different family activities to occur simultaneously. 

LOUNGE AND MEZZANINE LEVEL // A+B HOUSE
       
     
LOUNGE AND MEZZANINE LEVEL // A+B HOUSE

From the first floor the street view is across the double-height living room. The parent's retreat under the highest part of the roof is in the treetops.

 

THRESHOLD BETWEEN DINNING AND LOUNGE // A+B HOUSE
       
     
THRESHOLD BETWEEN DINNING AND LOUNGE // A+B HOUSE

Structure has been left exposed wherever possible - natural concrete floors, steel beams, profiled metal and blond plywood. Colours, deliberately shades of white and grey, provide background  for changeable colour accents and art.

 

VIEW SHAFT THROUGHT TO NATURE // A+B HOUSE
       
     
VIEW SHAFT THROUGHT TO NATURE // A+B HOUSE
PLANS + ELEVATIONS
       
     
PLANS + ELEVATIONS

Site location, Plans and Elevations of the A+B HOUSE by CAA

Follow us on FACEBOOK
       
     
Follow us on FACEBOOK

Like and Follow us on Facebook or Instagram